Het is geen nieuws als ik zeg dat de laboratoria vandaag de dag onder grote druk staan. De belangrijkste uitdagingen zijn:
- De ieder jaar stijgende werklast
- Budgetten worden ieder jaar weer bevroren of zelfs gekort
- Toenemende vraag naar snellere resultaten en meer Cito- aanvragen
Samenwerkingsverbanden en/of fusie perikelen zorgen er mede voor dat het binnen de laboratoriumwereld momenteel onrustig is. Medewerkers klagen steen en been over de steeds groter wordende werkdruk, de steeds veranderende protocollen en werkwijzen, ieder jaar meer productie en de toenemende vraag om nog sneller te rapporteren. Met andere woorden, men moet steeds meer doen met minder budget.
Laboratorium managers proberen hun hoofd boven water te houden door meer te automatiseren. Daarnaast zijn ze met heel veel projecten tegelijk bezig. Gevaar hiervan is dat men onvoldoende tijd kan besteden om naar de huidige processen te kijken en hoe de nieuw aan te schaffen systemen de processen gaan beïnvloeden. Dit kan resulteren in een inefficiënt gebruik van de nieuw aangeschafte, meestal duurdere appraten. Daarnaast worden de oplossingen meestal van top-down doorgevoerd. Dit resulteert in ontevreden medewerkers, langdurige ziekteverzuim, hogere werkdruk, etc.
Is Lean & 6 Sigma de oplossing voor een toekomst bestendige laboratorium?
Is Lean & 6 Sigma de oplossing voor een toekomst bestendige laboratorium?
Lean & 6 Sigma is een managementfilosofie waarbij een continue verbetercultuur centraal staat. Bij Lean gaat het kort samengevat over om de inefficiënte stappen in het proces te elimineren en bij 6 Sigma gaat het om de variatie in de processen te reduceren. Lean & 6 Sigma heeft zich bewezen in vele andere branches. Bij een juiste Lean transformatie is het resultaat overtreffend. Lean heeft veel te bieden, maar is uiteraard geen toverformule die je zomaar even kunt invoeren.
“Als je het niet kunt meten, dan kun je het ook niet verbeteren”
De meeste laboratoria hebben ingezien dat een andere aanpak en een ander managementstijl heden ten dage nodig is om het hoofd boven water te houden. Steeds meer laboratorium organisaties hebben kennis gemaakt met Lean & 6 Sigma. Doordat de meeste laboratoria geen duidelijke Missie & Visie hebben, die in maximaal 5 KPI’s (Key performance Indicatoren) zijn samengevat, valt het hele Lean & 6 Sigma gedachtegoed al vrij snel na de introductie in elkaar. De KPI’s moeten voldoen aan de volgende criteria:
- Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn (SMART)
- Zichtbaar zijn voor alle medewerkers
- Ze moeten regelmatig gemonitoord en up to date gehouden worden
Medewerkers moeten de ruimte krijgen om hun eigen oplossingen te bedenken en te implementeren. Een ander uitdaging is dat de meeste laboratorium managers Lean implementatie uitvoeren naast hun huidige taken. Hierdoor kunnen ze onvoldoende tijd en aandacht schenken om van Lean implementatie over te gaan naar Lean transformatie. Om de betrokkenheid te vergroten moeten eigenlijk alle medewerkers minimaal een basis kennis van Lean moeten hebben. Daarnaast zouden er minimaal fulltime 1 Lean Green Belt medewerker aanwezig moeten zijn.
HP2Improve is een bedrijf dat gespecialiseerd is in Lean transformaties binnen de diagnostiek. Doelstelling hierbij is om laboratorium managers en/of medewerkers te helpen om anders tegen processen aan te kijken met als resultaat:
- Zelf sturende en verbeterende teams – Verhoging van de betrokkenheid van uw medewerker en het verbeteren van de klantentevredenheid
- Consistente kwaliteit & snellere doorlooptijden – Het optimaliseren van de processen door de verborgen verspillingen in het proces te elimineren
- Verbetering van de kostenefficiëntie (ROI) – verlaging van de kosten door de defecten uit het proces te elimineren
Wilt u meer over HP2improve of dit onderwerp weten? Bel Hasan Polat 06-25222307 of kijk op www.hp2improve.com. Wij staan voor u klaar om te inventariseren wat we voor uw organisatie kunnen betekenen.
